KAM NA VÝLET / Muzea a skanzeny

V muzeu másla si exponáty můžete prakticky vyzkoušet. Na vlastní kůži tak zjistíte, jak funguje třeba máselnice
 
Autor / zdroj foto: Malé máslovické muzeum másla

Malé máslovické muzeum másla / Máslovice

Malé máslovické muzeum másla má Interaktivní expozici, která nabízí různé druhy máselnic, odstředivek, formiček na máslo, máslenek na servírování másla a další předměty související s výrobou másla. Vystavena je zde také ojedinělá kolekce obalu na máslo.

Většinu exponátů lze prakticky zkoušet. Součástí muzea je i expozice o historii obce a krátkodobé zajímavé výstavy. Děti si mohou zakoupit zajímavé pracovní listy.

V muzeu se dozvíte, jak se máslo vyrábělo podomácky v selském hospodářství. Domácká výroba byla jedinou formou výroby másla až do konce 19. století. Teprve vynález odstředivky v roce 1872 umožnil postupné zavádění průmyslové výroby. Základem výroby másla je mléko. Získávalo se ručním dojením krav, při němž seděl dojič u boku krávy na stoličce a dojil do nádoby, zvané dížka (na Moravě hrotek). Nadojené mléko se cedilo přes síto a nalévalo do krajáčů, z nichž se pak na povrchu usazená smetana sbírala plochými naběračkami. Později se používaly k získávání smetany ruční odstředivky.

Smetana se zpracovávala na máslo v máselnicích. Nejrozšířenějším typem máselnic byly tlučky neboli tlukačky, v nichž se smetana tloukla plochým děrovaným tloukem. Jiným typem máselnic byly máselnice kolíbavé nebo houpavé, vybavené uvnitř děrovanou přepážkou, na kterou smetana při houpání máselnice narážela a těmito nárazy se utloukla na máslo. Časté byly také máselnice soudkové nebo bubnové, buď s otáčivým soudkem, v nichž se smetana při otáčení soudku tloukla na máslo nárazy na děrované lišty, trčící ze stěn do prostoru máselnice, nebo s pevným soudkem, vybaveným uvnitř tlukadlem či šroubovicí poháněnou klikou. Nejprimitivnější máselnice byly máselnice kvedlačkové, v nichž se smetana vrtila primitivní kvedlačkou. Z nich se vyvinuly máselnice třepadlové s rámovými neb s křídlovými třepadly.


Vedlejším produktem při výrobě másla je podmáslí. Aby bylo máslo dokonale zbavené zbytku podmáslí, po utlučení se hnětlo. Malá hrouda se hnětla v rukách, velká na hnětacím prkénku pomocí rýhovaného válečku, zvaného trdlo. Při hnětení se prolévalo vodou. Vyhnětené máslo se formovalo do ozdobných dřevěných formiček, nebo se zdobilo ozdobnými válečky a pečetítky. Máslo se uchovávalo v keramických máslenkách se skleněnou nádobou na máslo uvnitř, kolem které se nalévalo trochu vody, aby se máslo odpařováním vody ochlazovalo a tím udrželo déle čerstvé. Různě zdobené máslenky pak sloužily a stále slouží k servírování másla.


Muzeum pořádá třikrát až čtyřikrát do roka krátkodobé výstavy. Jedny z nejzajímavějších byli komunitní výstavy (např. o svatbách v obci, o dětství místních občanů, jak máslovičtí "mašírovali v zeleném" apod.). Zajímavé jsou i sběratelské výstavy (např. etikety sýrů z celého světa, kalíšky na vajíčka). Oblíbené jsou tradiční velikonoční a vánoční výstavy.
 
Z historie muzea
Muzeum vzniklo v roce 1997 z iniciativy Ing. Vladimíry Sýkorové díky pochopení obecního zastupitelstva na náklad obce s finančním přispěním nadace Open Society Fund Praha a vládního Programu obnovy venkova a za odborné i materiální pomoci Zemědělského muzea, zámek Kačina, Klubu sběratelů kuriozit a dalších muzeí. Od svého vzniku přivítalo a potěšilo nemalé množství tuzemských i zahraničních návštěvníků a získalo i několikeré uznání odborné a laické veřejnosti.

Více informací včetně aktuálních akcí, provozní doby a cen vstupného najdete na web muzea.

Autor / zdroj: -red-

Partneři

Aguglia
Aktivní dítě
Maminčino koření
IP Polná
WWW design
hanakservis
Vitakraft
Koyo Bearings Česká republika s.r.o.